Grill elektryczny : rankingi najlepszych modeli
Marzysz o urządzeniu, które pozwoli Ci upiec mięso, ryby i warzywa. Marzysz o chrupiących na zewnątrz panini i rozpływających się w ustach. Zatrzymaj się na kilka minut na tym przewodniku zakupów, ponieważ opisuje on idealną maszynę do gotowania dla Ciebie: Grill elektryczny. Porównaliśmy najlepsze modele na rynku i wybraliśmy dla Państwa najbardziej wydajne grille elektryczne.
Co to jest grill elektryczny ?
Grill lub opiekacz, według producentów, to urządzenie do gotowania składające się z gorących i ząbkowanych płyt, które znakują mięso zamykając jedną na drugiej, przez zawias. W zależności od rodzaju urządzenia, często możliwe jest gotowanie potraw innych niż mięso. Ten rodzaj gotowania, często bardzo szybki, umożliwia opiekanie(a więc grillowanie), smażenie na zasadzie grilla lub płyty elektrycznej, pozostawiając urządzenie otwarte.
Należy pamiętać, że płyty, zdejmowane lub nie, posiadają powłokę antyadhezyjną, która nie wymaga używania tłuszczu podczas smażenia potraw. Ta metoda gotowania jest zatem preferowane dla ludzi, którzy chcą zdrowo się odżywiać , schudnąć, lub po prostu cieszyć się wysokiej jakości gotowaniem na wszystkich rodzajach składników, które zachowują ich smaki.
Wybór najlepszego grilla elektrycznego w danym momencie
Te urządzenia do smażenia, które mogą być używane do zastąpienia grilla klasycznego i płyty grzewczej. Zaobserwowano szybki wzrost sprzedaży grilla elektrycznego Wszystkie marki proponują kilka modeli. Jak się w tym odnaleźć? W dalszej części tego przewodnika podamy kryteria, które należy wziąć pod uwagę dokonując najlepszego wyboru. Aby rozpocząć, można zapoznać się z opisami najlepszych grilli elektrycznych na chwilę obecną, które opracowaliśmy w celu uproszczenia wyboru dla Ciebie.
Tefal UltraCompact Health Grill Classic : najlepiej sprzedający się grill
Tefal oferuje tutaj dobrej jakości model grilla elektrycznego , który pozwala na szybkie grillowanie dzięki mocy 2000 W. Smażenie jest równomiernie rozłożone na kawałki mięsa, które mają być grillowane. Za pomocą tego urządzenia, dosyć słusznie nazywanego „Zdrowiem”, możliwe jest opiekanie mięsa, bez dodawania tłuszczu, ale także francuskiej kanapki croque-monsieur, panini, ryby itp….. I to wszystko w tym samym czasie, jeśli chcesz.
Jest to możliwe dzięki dużej powierzchni smażenia 600 cm². Grill Tefal UltraCompact oferuje funkcję grillowania w zakresie 180° i grillowania dwustronnego, aby opiec mięso i zostawiać je soczyste, jak tylko chcesz. Miłośnicy dań mięsnych będą się tu dobrze bawić, wybierając metodę smażenia z 3 możliwymi pozycjami termostatu. Dla większej wygody, urządzenie zostało zaprojektowane z lekkim nachyleniem. Takie nachylenie pozwala, aby soki z mięsa przepływały do tacki zbierającej sok. Płyty pokryte powłoką antyadhezyjną można łatwo zdemontować i umyć w zmywarce. Dodatkowy punkt dla tego produktu, który ułatwia higienę.
Bardzo łatwy w użyciu, posiada przycisk do włączania i wyłączania urządzenia oraz lampkę kontrolną wskazującą, że płyty są wystarczająco ciepłe, aby umieścić mięso. Z punkty widzenia estetyki , to urządzenie do smażenia mięsa jest wykonane z metalu co nadaje mu stosunkowo atrakcyjny wygląd. Jest lekki, waży 4,13 kg. Szeroka plastikowa raczka pozwala na dobry chwyt urządzenia. Warto zauważyć, że uchwyt pozostaje zimny, podczas gdy urządzenie smaży mięso. Urządzenie zamyka się w celu zapewnienia bezpieczeństwa podczas smażenia i ma miejsce na przechowywanie przewodu elektrycznego.
Mocne strony modelu Tefala
Doceniamy konstrukcję płyt, które pozwalają na zbieranie soku mięsnego oraz fakt, że są dostosowane do zmywarki. Jego cena jest również bardzo przystępna. Łatwość obsługi i solidna konstrukcja sprawiają, że grill elektryczny Tefal to idealny model dla domu.
Wada grilla Tefal UltraCompact UltraCompac
Smażenie musi być monitorowane, ponieważ urządzenie to nie posiada funkcji automatycznego wyłączania. Trochę szkoda.
Delonghi Multigrill CGH1012D : najlepszy grill elektryczny
W tym modelu grilla Delonghi 2000 watt uderzające jest wizualnie jego cyfrowy wyświetlacz z przodu urządzenia, wykonanego ze stali nierdzewnej. Elektroniczne sterowanie temperaturą pozwala na smażenie z dokładnością, mniej przypadkową niż w przypadku zwykłego termostatu. Pozwala to na niezależne sterowanie obiema płytami. Może to być bardzo przydatne dla gości, którzy chcieliby mieć mniej wypieczony lub dobrze upieczony stek, bez konieczności wykonywania kilku cykli pieczenia.
Na przednim panelu wyświetlane są również różne przyciski sterujące urządzeniem. Dostępne są 4 tryby smażenia, funkcja zapiekania, smażenie otwarte , grillowanie na jednej płycie oraz idealna funkcja dla panini i tostowych kanapek. Powierzchnia do gotowania wynosi 800 cm², więcej niż potrzeba do przygotowania dobrego grilla na posiłek z przyjaciółmi lub rodziną. Grill elektryczny posiada wyłącznik czasowy i funkcję automatycznego wyłączania. Nie ma potrzeby monitorowania smażenia, możesz swobodnie spędzać czas, podczas gdy mięso opieka się bezpiecznie.
Grill elektryczny Delonghi Multigrill CGH1012D nie tylko umożliwia smażenie mięsa, ale także ryb i innych produktów. Aby móc zarządzać smażeniem różnych potraw, możliwe jest pobranie dedykowanej aplikacji. Oprócz wyjmowanych płyt kuchennych, taca odprowadzająca tłuszcz jest również wyjmowana i można ją myć w zmywarce. Oprócz grilla mięsnego, zamawiając ten produkt, otrzymujesz płytę grzewczą do grillowania, płaską blachę do smażenia i szpatułkę do obracania jedzenia na płytach. Lampka kontrolna wskazuje, kiedy płytki są wystarczająco gorące, aby umieścić mięso.
Co przemawia za tym modelem
Grill elektryczny Delonghi Multigrill jest bardzo profesjonalny i wszechstronny. Przyjemnie jest mieć możliwość samodzielnego sterowania smażeniem na płytach. Wykonanie i wybrane materiały są po prostu bez zarzutu.
Czego brakuje w Delonghi
Jest to dość ciężki produkt do przenoszenia, ponieważ waży 7 kilogramów. Jego cena sprzedaży jest stosunkowo wysoka, ale ze względu na jego wydajność, cenę tę można wyjaśnić.
H.Koenig GR20 Grill and Plancha : najbardziej przystępny cenowo
H. Koenig wprowadza na rynek funkcjonalny, 2000-watowy grill elektryczny o estetycznym wyglądzie (powłoka ze stali nierdzewnej). Ze względu na jego zalety, uważamy, że jest bardzo przystępny cenowo. Oferuje trzy funkcje: pieczenie na płycie, grill i opiekanie. Jego powierzchnia gotowania jest atrakcyjna (698 cm²), co umożliwia za jednym razem pieczenie dla około ośmiu osób.
Urządzenie automatycznie dostosowuje wysokość w zależności od rodzaju smażonej potrawy. Panini lub wołowina, dostosuje się, aby zaoferować jednorodne smażenie Twoich produktów bez dodawania tłuszczu. Temperatura jest regulowana za pomocą termostatu. Uchwyt rozciąga się wzdłuż urządzenia, zapewniając łatwy i przyjemny chwyt.
Ten grill H.Koenig GR20 jest wyposażony w tacę na tłuszcze i soki. Ten model nie tylko pozwala na grillowanie wszystkich mięs i krokietów, ale także na gotowanie ryb i warzyw. Należy zauważyć, że jest to najlżejszy model w naszym wyborze, ponieważ waży on tylko 3,5 kg.
Zalety modelu H.Koeinga
Można tylko docenić jego niską cenę i lekkość. Można go łatwo położyć na stole na zewnątrz na improwizowany grill. Uwielbiamy jego szczotkowane wykończenie ze stali nierdzewnej z najpiękniejszym efektem i szerokim uchwytem.
Jego słabe punkty
Płyty nie są demontowalne. Będą one musiały być czyszczone na urządzeniu. Niektórzy użytkownicy skarżą się na krótką długość przewodu.
Tefal OptiGrill+ XL GC722D16 : najlepszy w swojej klasie
Miłośnicy elektroniki, przycisków do manipulowania we wszystkich rodzajach, pokochają ten model grilla elektrycznego wprowadzony na rynek przez Tefal. Dostępnych jest nie mniej niż 9 programów smażenia różnych kawałków mięsa. Wolisz zarządzać tym urządzeniem ręcznie? Jest to możliwe dzięki odpowiedniemu programowi.
Oprócz mięsa i ryb, ten 2000-watowy grill elektryczny Tefal OptiGrill+ XL może być używany do pieczenia warzyw, panini i hamburgerów. Duża wszechstronność, aby zachwycić gości, niezależnie od ich gustów kulinarnych. Aby dostosować smażenie do rodzaju potraw, wystarczy nacisnąć przycisk na panelu przednim, a urządzenie dostosowuje czas smażenia. Kolorowy przycisk umożliwia śledzenie postępu procesu pieczenia. Tak więc osoba, która lubi dobrze wysmażony lub pół surowy stek, nigdy nie będzie zawiedziona.
Aluminiowe płyty antyadhezyjne są lekko nachylone, aby umożliwić przepływ soków. Lubisz kawałek mięsa z kością, który może być dosyć gruby? Jak ocenić czas jego smażenia? Tefal pomyślał o tym i wprowadził kontrolę, która pozwala rozpoznać grubość tego, co będzie smażone, w celu zapewnienia optymalnego wypieczenia.
Potrzebujesz nienagannej czystości w swoich urządzeniach kuchennych? Dzięki temu modelowi będzie można zdjąć talerze i zbiornik na sok z mięsa i włożyć je bezpośrednio do zmywarki. Duża powierzchnia do gotowania o powierzchni 800 cm² pozwala nawet 8 gościom cieszyć się posiłkiem podczas jednej sesji gotowania. Kolejna możliwość tego bardzo dobrego produktu: Posiada bardzo interesującą funkcję odmrażania. Tefal obiecuje również gwarancję znalezienia części zamiennych do tego produktu na 10 lat.
Zalety tego Tefal OptiGrill+
Bardzo dobre osiągi i wzorowa jakość wykonania, możemy tylko pochwalić ten model. Funkcja rozmrażania jest dużym plusem, jak również funkcja, która rozpoznaje i dostosowuje gotowanie w zależności od grubości potrawy.
Wady modelu
Użytkownicy doceniliby nieco większą książkę kucharską, aby spróbować nowych doznań kulinarnych.
Jakie są zalety grillowania mięsa ?
Mięso i inne potrawy przyrządzane perfekcyjnie, zgodnie z gustem każdego z nas i bez dodawania tłuszczu, to między innymi cechy grilla elektrycznego. Niektórzy ludzie używają go do gotowania wszelkiego rodzaju potraw, w ogóle nie używając pieców. W rzeczy samej, wyjmowane płyty, szybkie podgrzewanie i przyrządzanie mięsa przynoszą wiele korzyści: brak tłuszczu, mniej naczyń do mycia (zwłaszcza, gdy są one dostosowane do mycia w zmywarce) i brak tłuszczu w trakcie pieczenia. O ile nie masz bardzo dobrej jakości patelni, zawsze zaleca się dodanie masła lub oleju. Z grillem elektrycznym, nie.
Czy możemy ugotować coś jeszcze na grillu elektrycznego ?
Jeśli jest to dla Ciebie ważne, spójrz na kartę produktu producenta. Tutaj znajdziesz informacje na temat potraw, które można gotować w urządzeniu. Niektóre specjalizują się (trochę jak ich funkcja) w smażeniu mięsa, ale możliwe jest, w przypadku niektórych urządzeń, aby zrobić więcej. Dla ciebie grillowane ryby, panini, kanapki croque-monsieur, hamburgery, warzywa….
Najlepsza dziesiątka najlepiej sprzedających się grilli elektrycznych
# | Obrazek | Nazwa | Ocena klientów | Koszt | |
---|---|---|---|---|---|
1 | DeLonghi CGH 1030D grill elektryczny | 829,00 zł | Sprawdź | ||
2 | Tefal GC722D OptiGrill + XL | 729,00 zł | Sprawdź | ||
3 | Grill TEFAL GC451B12 Supergrill | 419,00 zł | Sprawdź | ||
4 | Grill DeLonghi CGH912 | 399,00 zł | Sprawdź | ||
5 | Severin Smart-Line PG 2368 | 469,00 zł | Sprawdź | ||
6 | Tefal GC241D12 Grill 2000 Watt | 389,00 zł | Sprawdź | ||
7 | Aicok Grill 2000W | 299,99 zł | Sprawdź | ||
8 | Grill KOENIC KCG 205 | 279,99 zł | Sprawdź | ||
9 | Russell Hobbs Grill CookAtHome | 279,99 zł | Sprawdź | ||
10 | Aigostar Calore 30HHK Grill | 229,99 zł | Sprawdź |
Jak wybrać grill elektryczny ?
Nie wszystkie modele grilla elektrycznego mają te same cechy, zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne. W zależności od Państwa oczekiwań w tym zakresie, radzimy sprawdzić przed zakupem pewne istotne punkty. Uwzględnienie ich pozwoli Ci uzyskać model jakościowy, którym możesz cieszyć się dłużej.
Zużycie energii
Do czego służy zasilanie tego typu urządzeń? Wystarczy szybko usmażyć mięso lub inne potrawy (wzrost temperatury jest bardzo szybki) i bardziej wydajnie. Preferowana moc dla tego typu urządzeń do smażenia wynosi minimum 1600 W. Poza tym, jest nawet lepiej. Wybrane przez nas urządzenia mają moc 2000 W.
Powierzchnia do smażenia
Powierzchnia do smażenia jest taka jak wymiary płyt, na których będą umieszczane potrawy. Im większa powierzchnia, tym bardziej możliwe jest smażenie dużej ilości potraw jednocześnie. Jeśli jesteś przyzwyczajony do częstych spotkań z przyjaciółmi lub jeśli masz dużą rodziną, lepiej wybrać model o dużej powierzchni do smażenia. Znane marki w tej dziedzinie często oferują blachy o wymiarach co najmniej 21 x 29 cm, czyli o wymiarach od 500 do 600 cm².
Zdejmowane płyty i powłoki
Aby mieć pewność, że żywność może być smażona bez dodawania tłuszczu, należy wybrać płyty z powłoką antyadhezyjną wysokiej jakości, np. odlewane aluminium. Niektóre modele (nie wszystkie) posiadają zestaw łatwo zdejmowanych, bezpiecznych dla zmywarki płyt. Płyty pozostałych urządzeń należy czyścić przy pomocy lekko namydlonej gąbki (bez użycia strony ściernej w celu uniknięcia zarysowań płyt) oraz dokładnie wypłukać i wysuszyć. Czyszczenie to należy oczywiście wykonać po schłodzeniu i odłączeniu urządzenia w celu zapewnienia optymalnego bezpieczeństwa.
Termostat i programy
W zależności od grilla elektrycznego, można znaleźć ręczny termostat, programy automatyczne….lub oba. Jeśli ręczny termostat pozwala na monitorowanie gotowania tak, aby było ono w pełni zgodne z Twoimi oczekiwaniami, funkcje automatyczne są wielkim plusem. Często umożliwiają one dostosowanie procesu gotowania do rodzaju potraw (mięso, ryby, hamburgery itp.). Modele te są nie mniej łatwe w użyciu.
Pojemnik na surowce wtórne i opcje
Dobry grill elektryczny musi mieć tacę odprowadzającą. Podczas gotowania płyty będą wyciskać mięso, które wydziela tłuszcze i krew zawartą we włóknach mięsnych. Przyczyni się to do pieczenia mięsa. Te soki muszą być gdzieś zebrane! Do tego służy ten zbieracz soków. Po zakończeniu smażenia wyjąć i opróżnić tacę (poczekać, aż urządzenie będzie zimne). Wyczyścić dokładnie. Należy pamiętać, że wiele modeli można myć w zmywarkach do naczyń, co zapewnia doskonałe czyszczenie.
Jeśli chodzi o możliwe opcje, należy mieć świadomość, że niektóre grille elektryczne oferują funkcję dostosowania do grubości żywności. Zrozum, że gotowanie ryby nie zajmuje tyle samo czasu, co bardzo grube żeberko z kością. Poprzez umieszczenie potraw pomiędzy płytami, urządzenie automatycznie określa grubość potrawy, aby dostosować tryb i czas smażenia!
Budżet
Jak w przypadku każdego urządzenia, można znaleźć podstawowe grille elektryczne za około 60 zł. Za tę cenę nie oczekuj żadnych wyczynów. Można jednak znaleźć grill elektryczny znanej marki za kilkadziesiąt dodatkowych euro, tj. 200 lub 250 zł. Ceny mogą zatem wzrosnąć do ponad 500 zł.
Lepiej jest zwrócić się do marek, które są dobrze znane w branży kulinarnej. Zagwarantuje to nie tylko jakość, ale również cechy, które często występują. Do tego wszystkiego często dodawana jest gwarancja produktu, której nigdy nie wolno zaniedbywać.